Porządki po sezonie

zamiatarka do sprzątania zagonów i szklarni Stefix
Stefix 73 - zamiatarka przydatna w sprzątaniu obiektów produkcyjnych, fot. Ceres International

Dla większości producentów owoców, warzyw i kwiatów sezon dobiega końca. Nie da się ukryć, że przychodzi czas na porządki i przygotowania do nowych nasadzeń. Z materiału dowiecie się jak dobrze umyć maszyny i zdezynfekować np. linie produkcyjne. Mianownikiem do wszystkich działań jest także obniżenie kosztów – co w obecnych czasach ma niebagatelne znaczenie.


Jesień – intensywny czas
Choć jesień to pora roku, w której producenci kończą sezon intensywnej sprzedaży roślin, to nie oznacza to zaprzestania innych działań. W tym czasie sprzątane są obiekty produkcyjne oraz kontenerownie. Często dzieje się to w trakcie sezonu, po wysłaniu większej partii roślin – miejsce po nich musi być wyczyszczone, a pozostałe doniczki z roślinami zestawione razem. Ważne jest, żeby proces sprzątania był sprawny, szybki i dokładny. To także okres planowania i przygotowania się do kolejnego sezonu. Producenci, głównie kwiatów balkonowo-rabatowych, rozpoczynają właśnie teraz lub rozpoczną wkrótce, ukorzenianie sadzonek roślin, które trafią do sprzedaży wiosną przyszłego roku.
Sprzątamy sprawnie, szybko i tanio
Najczęściej sprzątane są różnego rodzaju resztki pozostałe po produkcji, między innymi torfy i substraty, które wysypały się z doniczek, resztki mulczu i roślin, kurz i pył, które mogły zostać naniesione przez wiatr. Tradycyjnie proces sprzątania polega na ułożeniu doniczek w grupę i pozamiataniu wolnej przestrzeni, a następnie wywiezieniu pozostałości na wózkach – w wielu miejscach jest to nadal standard – mówi Michał Stuchlik z Ceres International – Procesy te można usprawnić, zautomatyzować i obniżyć koszty np. poprzez użycie zamiatarek – dodaje.
Przykładem takiego urządzenia jest Stefix 73. To zmechanizowana zamiatarka ze zbiornikiem na odpadki, która ułatwia proces sprzątania i skraca go do minimum przy zaangażowaniu tylko jednego operatora. Maszyna jest bardzo szybka w działaniu i jest w stanie posprzątać do 3400 m2 w ciągu godziny przy zaangażowaniu tylko jednego pracownika. Jest to bardzo dobre rozwiązanie do małych lub średnich gospodarstw.
Konserwacja to podstawa
Warto na zakończenie sezonu zadbać o konserwację nieużywanych maszyn.
ZADBAJ O CZYSTOŚĆ
Jeśli chcesz, żeby maszyny działały przez wiele lat bez większych awarii – jest to podstawa. Maszyny w sezonie są eksploatowane przez wiele godzin, często w trudnych warunkach. Najczęściej mają kontakt z podłożem, ale również z nawozami, wodą i innymi komponentami, które mogą prowadzić do ich zabrudzenia. Na co zwrócić szczególną uwagę?
– Przede wszystkim należy usunąć z maszyn wszelkie pozostałości po podłożach. Dzięki temu uzyskamy pełny ogląd sytuacji i dostęp do wszystkich podzespołów. Zaschnięte kawałki torfu mogą utrudnić sprawny rozruch na początku kolejnego sezonu. Co więcej, podłoża często zawierają różne dodatki, jak na przykład nawozy, których pozostałości mogą prowadzić do korozji wielu elementów maszyn.
– Oczywiście w czyszczeniu nie ograniczamy się tylko do zasypów czy elewatorów podłoża, czyścimy wszelkie inne podzespoły. Szczególną uwagę należy zwrócić na dozowniki nawozów. Nie można dopuścić do tego, żeby w ich zasobnikach lub pomiędzy elementami składowymi pozostała jakakolwiek ilość nawozu. Pozostawienie go na kilka miesięcy (biorąc pod uwagę to, że hale produkcyjne najczęściej nie są ogrzewane, więc występuje w nich wilgoć) może sprawić, że taki nawóz będzie miał tendencję do rozmiękania, a zawarte w nim sole rozpoczną proces korozji. Można się zdziwić, kiedy przed wiosennym rozruchem widzimy obrośnięte pięknymi kryształami dozowniki. Ich wyczyszczenie i serwis będą wówczas czasochłonne i mogą się okazać kosztowne, ze względu na konieczność wymiany niektórych podzespołów.
OCENA STANU ELEMENTÓW MASZYN
To działanie da nam obraz aktualnego stanu maszyny oraz szansę na ewentualną wymianę lub przygotowanie się i zaopatrzenie w części zapasowe, które mogą być potrzebne w kolejnym sezonie. Na co zwrócić uwagę?
– Na pewno na wszelkie elementy ruchome maszyn: łańcuchy, zębatki, przekładnie, łożyska, łopaty elewatorów, szczotki, rolki itp. Wszystkie te elementy są kluczowe dla działania maszyny, a ich awaria może spowodować przestój w produkcji i stratę cennego czasu. Dlatego zalecamy, żeby przyjrzeć się dokładnie poszczególnym elementom ruchomym (eksploatacyjnym), sprawdzić ich stopień zużycia, poszukać wizualnych oznak uszkodzeń. Jeżeli macie wątpliwości, czy dany element przetrwa jeszcze jeden sezon, warto w takim przypadku rozważyć jego zakup – po to, żeby w razie awarii mieć go pod ręką i móc go szybko wymienić. Należy tu brać pod uwagę fakt, że dostępność części zamiennych również bywa ograniczona i często muszą być ściągane od producentów z zagranicy, co może wydłużyć czas oczekiwania do kilku dni. W przypadku specyficznych elementów, które np. są produkowane pod zamówienie, czas oczekiwania może wynieść nawet kilka tygodni.
KONSERWACJA
Jest to już końcowy etap przygotowania maszyn do „odpoczynku” po sezonie. Najczęściej wiąże się ze smarowaniem wszelkich, wymagających tego łożysk lub innych elementów ruchomych. Na co zwrócić uwagę?
– Przede wszystkim na punkty, które należy konserwować, jak również na zalecenia dotyczące środków, którymi taką konserwację należy przeprowadzić – znajdują się one zazwyczaj w instrukcji obsługi dołączonej do danej maszyny.
– Na pewno należy zwrócić uwagę na spuszczenie skroplin z odstojników w instalacjach pneumatycznych, ponieważ w okresach z temperaturą poniżej zera może dojść do zamarzania zebranej wody i powstania uszkodzeń (to samo dotyczy instalacji wodnych zainstalowanych na różnego typu belkach zraszających itp.). Należy zadbać, by na zimę woda została spuszczona, a zawory pozostały otwarte.
Po odpowiednim zakonserwowaniu elementów maszyn są one przygotowane do przestoju i mogą spokojnie czekać na kolejny sezon produkcyjny. Czasami warto je dodatkowo zabezpieczyć różnego rodzaju plandekami, żeby ograniczyć ilość kurzu, który może się gromadzić.
Tak przygotowane maszyny będą spokojnie czekać do kolejnego sezonu i przedsezonowego rozruchu.

Materiał prasowy Partnera – firmy Ceres International Sp. z o.o.

Wydawnictwo PLANTPRESS poleca

Brak postów do wyświetlenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here