Niesprzedane kwiaty do produkcji… żywności

bukiet róż
fot. I. Stelmasiewicz

Walentynki to jedno z najważniejszych świąt kwiaciarskiej branży. Kwiaciarnie i inne punkty sprzedaży wypełniają się kwiatami – w dużej mierze czerwonymi różami, towarzyszącymi w tym dniu romantycznym kolacjom. A co dzieje się z niesprzedanymi kwiatami? Czy czeka je tylko kompost?

Nowe badania przeprowadzane są na Uniwersytecie Georgia w USA University of Georgia. Mają one na celu znalezienie sposobu na wykorzystanie niesprzedanych kwiatów jako składników żywności. W doświadczeniach wykorzystuje się m.in. technologię ultradźwiękową. Może ona pomóc m.in. w ekstrakcji z kwiatów przydatnych substancji, które będzie można dodawać do żywności.

Próbujemy wykorzystać jadalne kwiaty jako źródło białka, barwników spożywczych i witamin – wyjaśnia Anand Mohan, adiunkt w College of Agricultural and Environmental Sciences na Uniwersytecie Georgia.

Kiedy A. Mohan rozpoczął badania, celem było znalezienie nowych sposobów na wydłużenie okresu przydatności do spożycia wołowiny. Wówczas odkryto, że kwiaty róż zawierają przeciwutleniacze, które mogą dłużej zachować świeżość tego mięsa. Jednak zdaniem naukowca kwiaty można wykorzystać w wielu potrawach.

Niektóre jadalne kwiaty zawierają witaminy i minerały niezbędne dla zdrowia człowieka – przypomina A. Mohan. Naukowiec i jego zespół twierdzą, że biorąc pod uwagę obfitość kwiatów w przyrodzie, mogą one stanowić zrównoważone, uniwersalne źródło składników spożywczych.

Więcej informacji: www. wherethefoodcomesfrom.com.

Brak postów do wyświetlenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.