Szpeciele w szkółkach drzew alejowych. Jak z nimi walczyć?

Dr Janusz Mazurek, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Szpeciele na liściu rośliny
fot. J. mazurek

Szpeciele mogą przyczynić się do znacznych strat w szkółce drzew alejowych. Kluczowe jest szybka reakcja na pojawienie się tego szkodnika. Rozpoznanie i skuteczne zwalczanie. Temat dla Państwa przygotował dr inż. Janusz Mazurek z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Wśród roślinożernych pajęczaków szpeciele stanowią grupę uznawaną za najlepiej przystosowaną do życia na roślinach. W przeciwieństwie do przędziorków, które z reguły są oligofagami i mogą atakować co najmniej kilku gatunków roślin, szpeciele to zazwyczaj monofagi, żerujące tylko na jednej roślinie żywicielskiej i często mające zdolność stymulowania żywicieli w sposób korzystny dla własnego rozwoju.
To właśnie z tego powodu dobrze dostrzegalnym objawem ich żerowania są wszelkiego rodzaju wyrośla, nabrzmienia, zwijanie liści czy charakterystyczna opilśń.

Objawy żerowania pordzewiacza kasztanowcoweg, fot. J. Mazurek

W obrębie szpecieli wyróżniamy gatunki wolnożyjące (jak pordzewiacze, potrafiące rozwijać się na powierzchni liści oraz tworzące wyrośla lub opilśń) oraz te, których rozwój przez większą część roku odbywa się w pąkach. W wypadku roztoczy tworzących wyrośla cykl rozwojowy jest krótki, więc charakteryzują się one mniejszą szkodliwością, ograniczoną zazwyczaj wyłącznie do utraty walorów estetycznych zaatakowanych roślin. Może to jednak mieć znaczenie w trakcie ich sprzedaży.

Roztocza wolno żyjące rozwijają się z kolei na liściach długo, od wiosny do późnej jesieni, niekiedy nawet do opadnięcia liści. Tak długi okres żerowania wpływa często na pogorszenie się stanu fitosanitarnego roślin, a tym samym może wpłynąć na ich kondycję w trakcie zimowania.

Objawy żerowania podskórnika gruszowego na jarzębie, fot. J. Mazurek

W wypadku wielu gatunków szpecieli sprzęt optyczny umożliwiający nawet 20-krotne powiększenie może okazać się jednak zbyt mały i najlepiej je obserwować przy powiększeniu co najmniej 40-krotnym.

Szpeciele — przegląd gatunków

Z uwagi na długi okres rozwoju na liściach, spośród licznych gatunków szpecieli szczególne znaczenie mają pordzewiacze. Początkowo ich żerowanie prowadzi do widocznego srebrzenia się liści, które z czasem rudzieją, brązowieją, a nawet zasychają. Spektakularnym przykładem ich szkodliwości jest masowe występowanie pordzewiacza lilakowego (Tetraspinus lentus), który w warunkach miejskich silnie wpływa na walory estetyczne lilaków.

W szkółkach po raz pierwszy stwierdzono go w 1998 r., a do parków i miast gatunek ten przedostał się wraz z zasiedlonym materiałem szkółkarskim. Powodem srebrzenia się liści zaatakowanych przez te szpeciele jest sposób pobierania pokarmu. Roztocze wysysają zawartość komórki, do której wnętrza dostaje się następnie powietrze.

Objawy żerowania pordzewiacza robiniowego, fot. J. Mazurek

W ten sposób liście przybierają charakterystyczny wygląd. Żerowanie pajęczaków ogranicza asymilację, co w ostateczności prowadzi do zwijania się, a następnie brązowienia i wreszcie zasychania liści. Z reguły ma to miejsce znacznie wcześniej, niżby to wynikało z naturalnego, fizjologicznego procesu starzenia się roślin.

Szpeciele na kasztanowcach i innych drzewach

Przebarwienia liści na kasztanowcu białym (Aesculus hippocastanum) i rzadziej czerwonym (A. x carnea), dobrze widoczne wzdłuż nerwu głównego, są natomiast spowodowane występowaniem pordzewiacza kasztanowcowego (Tegonotus carinatus).

Pilśniowiec lipowy, fot. J. Mazurek

Bardzo podobne objawy na liściach robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia) wiążą się z ich zasiedlaniem przez pordzewiacza robiniowego (Aculops allotrichus).

Silne ordzawienie liści lipy holenderskiej (Tilia x europaea) ‘Euchlora’ (syn. lipa krymska) i szerokolistnej (T. platyphyllos) powoduje z kolei pordzewiacz lipowy (Aculus balleyi).

Szpeciele na śliwach i wiśni piłkowanej

Jednym z najgroźniejszych szkodników w obrębie tej grupy jest pordzewiacz śliwowy (Aculus fockeui), znany ze swojej szkodliwości głównie w szkółkach śliw (Prunus). Jego masowe występowanie prowadzi nawet do żółknięcia liści na końcach pędów i ich wczesnego opadania. W szkółkach drzew alejowych jego obecność stwierdzono m.in. na wiśniach piłkowanej (P. serrulata) i różowej (P. x subhirtella).

Rożkowiec lipowy, fot. J. Mazurek

W niektóre lata dużym problemem dla jesionów (Fraxinus) może być pordzewiacz jesionowy (Aculus epiphyllus), a dla wiązów (Ulmus) – wędrownik wiązowiec (Rhyncaphytoptus ulmivagrans). W obydwu wypadkach na zaatakowanych drzewach obserwuje się brunatnienie i drobnienie liści oraz ich zawijanie do dołu. W ostatnim czasie stwierdza się także wzmożoną szkodliwość pordzewiacza grabowego (Tegonotus depressus).

W szkółkach drzew alejowych można również spotkać gatunki szpecieli tworzących różnego rodzaju wyrośla. Z uwagi na krótki cykl rozwojowy gatunki te z reguły charakteryzują się mniejszą szkodliwością, chociaż ich zwalczanie jest trudniejsze niż pordzewiaczy.

Srebrzenie liści lilaków spowodowane przez żerowanie pordzewiacza lilakowego, fot. J. Mazurek

W dużej mierze wynika to ze zdolności szpecieli do szybkiego tworzenia różnych form wyrośli, w których szkodniki te kończą swój cykl rozwojowy. Wraz z ich utworzeniem roztocze te stają się niedostępne dla większości środków chemicznych.

Najczęstsze gatunki szpecieli w szkółkach drzew alejowych

  • Pilśniowiec lipowy (Eriophyes leiosoma), tworzący charakterystyczną opilśń na liściach lip
  • Rożkowiec lipowy (Eriophyes tiliarum), którego żerowanie prowadzi do tworzenia rożkowatych wyrośli na górnej stronie liści tych drzew
  • Rożkowiec jaworowy (Aceria macrorhynchus) stymulujący liście klonów jaworów (Acer pseudoplatanus) do formowania drobnych, ciemnoczerwonych rożków
  • Na olszy czarnej (Alnus glutinosa) pilśniowe naloty są z kolei powodowane przez pilśniowca olchowego (Aceria brevitarsus)
  • kloszowiec olchowy prowadzi do formowania niewielkich galasów w kątach nerwów liści.
  • Na jesionach może również żerować szpeciel jesionowiec (Aceria fraxinivorus), prowadzący do przekształcania kwiatostanów w kalafiorowate, początkowo zielone, z czasem zmieniające się w ciemnobrązowe wyrośla. Szkodnik ten jest znany ze swojej szkodliwości szczególnie dla jesionów wyniosłych (Fraxinus excelsior) rosnących w środowisku miejskim, które bardzo sprzyja jego występowaniu.

Na jarzębie pospolitym (Sorbus aucuparia) można niekiedy zaobserwować żerowanie jeszcze jednego gatunku z grupy szpecieli, jakim jest podskórnik gruszowy (Eriophyes piri). Rozwija się on w pąkach i w tkance miękiszowej pod skórką liści. Szczególnie dobrze widoczne jest jego żerowanie na liściach. Na ich górnej stronie, wzdłuż nerwu głównego, pojawiają się jasne pęcherzyki, które z czasem żółkną i brązowieją. Szkodnik prowadzi do zmniejszenia asymilacji i rośliny szybciej tracą wodę.

Zimują samice podskórnika w pąkach pod zewnętrzną łuską. Początkowo, na przełomie zimy i wiosny, cały cykl rozwojowy odbywa się w pąkach. Intensywne żerowanie szkodnika na dolnej stronie liści ma miejsce dopiero w maju, wkrótce po wylęgu samic z jaj złożonych wcześniej w pąkach w trakcie ich wczesnowiosennego rozwoju.

Drugie pokolenie szkodnika pojawia się pod koniec czerwca, ale nie opuszcza liści i dopiero trzecie pokolenie, rozwijające się w lipcu, przechodzi do pąków na zimowanie. Efektywne zwalczanie tego pajęczaka prowadzi się najczęściej wiosną, kiedy samice opuszczają paki i rozchodzą się na liście. Zabiegi można prowadzić również w lipcu, w trakcie rozchodzenia się do pąków na zimowanie trzeciego pokolenia roztoczy.

Zwalczanie szpecieli

Szpeciele zimują zazwyczaj w szczelinach kory albo w pąkach i wiosną rozchodzą się ze swoich miejsc zimowania na liście, gdzie rozwijają się lub tworzą charakterystyczne wyrośla lub pilśń. W wypadku niektórych gatunków zimujące w spękaniach kory samice przechodzą do rozwijających się na wiosnę pąków. Tam odbywa się część ich cyklu rozwojowego, a dopiero później szkodniki rozchodzą się po liściach.

Objawy żerowania pordzewiacza grabowego, fot. J. Mazurek

W ich cyklu rozwojowym zawsze występuje jednak okres, kiedy roztocze znajdują się na powierzchni liści, zanim przystąpią do poszukiwania nowych miejsc do żerowania i później, kiedy wędrują do nowych pąków lub w spękania kory w celu przezimowania. Jest to najwłaściwszy termin do wykonania zabiegów chemicznych lub zastosowania środków duszących.

Najbardziej optymalnym terminem są więc zabiegi wiosenne, kiedy szpeciele opuszczają kryjówki zimowe i zaczynają przechodzić na pąki i liście.

Szczególnie mało czasu jest przy zwalczaniu szpecieli tworzących wyrośla bądź opilśń, stąd zabieg ten musi być bardzo precyzyjny i z reguły przeprowadza się go w fazie pękania pąków i tuż po niej. Poza akarycydami w tym wczesnym okresie można również stosować preparaty siarkowe. Ich skuteczność będzie jednak słabsza, jeżeli w okresie pękania pąków wystąpi niska temperatura ograniczająca gazowe działanie siarki.

Brak postów do wyświetlenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.