Czy jakość wody ma znaczenie w nawożeniu roślin? To kluczowe pytanie w produkcji. Woda używana do podlewania jest najczęstszą przyczyną problemów w uprawie roślin. W gospodarstwach produkujących kwiaty doniczkowe lub cięte jej jakość została doceniona już dość dawno. W szkółkach ta świadomość buduje się powoli, najszybciej w firmach produkujących „młodzież” i rośliny wiecznie zielone.
Ważna analiza
Przed decyzją o wyborze właściwego nawożenia powinno się zbadać jakość i skład wody, wykonując jej analizę chemiczną w autoryzowanym laboratorium. Rozpuszczone w wodzie chemiczne związki (np. azotany, siarczany, sód, chlor itd.) wpływają na uprawę w równym stopniu, jak EC i pH. Jakość wody ze studni głębinowych w niektórych regionach Polski jest już zbyt niska, a koszty jej zmiękczania i odsalania są wysokie. Dlatego w wielu gospodarstwach, zwłaszcza szklarniowych, do podlewania używa się deszczówki. Ma ona niskie zasolenie (EC), jest prawie pozbawiona dwuwęglanów i nie ma w swoim składzie wapnia i magnezu. Podobnej jakości wodę można uzyskać metodą tzw. odwróconej osmozy.
Odczyn wody
Niepożądane w czasie uprawy zmiany wartości pH wody mogą wpływać na jakość roślin. Możemy spodziewać się również zmniejszenia trwałości roślin u odbiorcy końcowego. Przy wartości pH poniżej 5,0 zmniejsza się pobieranie przez rośliny potasu, magnezu, wapnia. Mikroelementy, z wyjątkiem molibdenu, mogą być toksyczne. Niskie pH wody zwiększa podatność roślin na choroby grzybowe. Sukcesywny wzrost pH (przy stosowaniu twardej wody) skutkuje brakiem dostępności fosforu oraz mikroelementów. Szczególnie żelaza, co na roślinach objawia się chlorozami. Skokowe wartości pH również zakłócają prawidłowy wzrost roślin. W podsiąkowych systemach nawożenia występuje zjawisko nierównomiernego pH podłoża w doniczkach. Zwykle w dolnej części bryły korzeniowej (1/3 wysokości), gdzie znajduje się większość systemu korzeniowego, wartość pH jest znacznie niższa. Zastosowanie nawozów zawierających azot w formie azotanowej, np. Peters® Excel lub Universol® Hard Water, wraz z deszczówką lub wodą po odwróconej osmozie, może zapobiec temu zjawisku.
Dwuwęglany
Wysoka zawartość dwuwęglanów HCO3– w wodzie (i wiążąca się z tym jej wysoka twardość) wpływa na podwyższenie pH podłoża, w którym rosną uprawiane rośliny. Kumulując się w podłożu dwuwęglany zmieniają również przyswajalność składników pokarmowych. Odpowiednia dla danego gatunku zawartość dwuwęglanów stanowi swego rodzaju bufor stabilizujący pH. Jeśli używaną do podlewania wodę pozbawimy dwuwęglanów lub będziemy podlewać deszczówką, uzyskamy postępujące, w miarę upływu czasu, obniżanie pH podłoża, zwłaszcza jeśli użyjemy nawozów zawierających azot w formie amonowej ).
Zasolenie podłoża
Wysokie zasolenie w substratach utrudnia roślinom pobieranie składników pokarmowych. Aby uzyskać wówczas odpowiedni poziom odżywienia roślin, ogrodnicy często zwiększają dawki nawozów, co powoduje jedynie dalszy wzrost zasolenia. Stres nim wywołany hamuje wzrost roślin i często prowadzi do powstania nekroz na starszych liściach oraz uszkodzeń systemu korzeniowego.
Czy jakość wody ma znaczenie w nawożeniu roślin?
Tak. Jakość wody ma kluczowe znaczenie dla żywienia roślin. Należy jednak pamiętać, że w każdym wypadku możemy zareagować odpowiednimi nawozami.